Shuffleboard regler
Shuffleboard är ett underhållande spel som är perfekt att spela tillsammans med andra, vare sig de är nybörjare och mer erfarna spelare. Det är även ett spel som har sitt ursprung flera hundra år tillbaka i tiden. Här går vi igenom allt från hur du spelar det här populära bordsspelet och vilka shuffleboard regler du behöver ha koll på.
Spelets historia och stora popularitet
Shuffleboard tros ha sitt ursprung i medeltida England. På 1400-talet spelade man med mynt över ett bord, istället för dagens betydligt större puckar. Bland annat var Kung Henrik VIII känd för att ofta njuta av en omgång shuffleboard, och spelet var populärt även bland vanliga medborgare. De engelsmän som senare utvandrade till Amerika tog med sig spelet över Atlanten och det blev så småningom populärt även där. Så pass populärt att det senare blev till en tävlingssport.
I flera hundra år har alltså shuffleboard varit ett vanligt och uppskattat inslag på exempelvis tavernor och i barer. Och det här är något som lever kvar än och idag är det inte speciellt svårt att hitta någonstans att spela shuffleboard.
Det är inte helt lätt att säga exakt varför det här bordsspelet har varit så omtyckt under så lång tid. En anledning skulle kunna vara att det är relativt enkelt att lära sig hur man spelar. Det är även ett spel som är enkelt att samlas kring och på så sätt är shuffleboard ett utmärkt sätt att förena umgänge med underhållning.
Spelbordet
Shuffleboard är ett av de större bordsspelen. Men hur långt är ett shuffleboard? Jo, en vanlig längd är strax över 6 meter långt. Närmare bestämt 6,7 meter om man ska vara exakt. Men shuffleboard finns i olika längder och exempelvis är längden vid tävling 7 meter. Även bredden på borden kan variera, men ligger vanligtvis omkring 55-56 centimeter.
Det finns alltså inga strikta regler gällande längd och bredd på ett shuffleboard, förutom i just tävlingssammanhang.
Spelplanen
Vid bordets två ändar finns poängområdet. Det är inom detta område som du vill att din puck ska hamna. En annan viktig del av bordet är rännan som löper runt hela spelplanen. Här vill du absolut inte att din puck ska ramla hamna, eftersom den då är ute ur spelet.
För att du ska kunna spela måste du ha en speciell shuffleboard sand som du strör över hela spelplanen. Det här pulvret består av små kulor som gör att puckarna glider bättre över bordet.
Shuffleboard regler
Det här är ett spel som går ut mycket på skicklighet, och mindre på tur. Shuffleboard kräver att du har precision och kontroll över pucken för att kunna placera den där du vill ha den på spelbordet.
För att du ska kunna bemästra det här spelet behöver du ha koll på både grundläggande regler om hur man spelar, poängregler och detaljer som shuffleboard regler linje, vilket är regler som avgör var du bör placera dina skott på spelbordet. Här nedanför går vi igenom allt du behöver veta, så häng med!
Hur spelar man shuffleboard
Bordsspelet shuffleboard kan spelas mellan 2 till 8 spelare. Vem som börjar avgör ni genom ett skott från varje spelare. Den som placerar sin puck närmast den bortre kanten är den som börjar. Här ska tilläggas att det inte alltid är en fördel att vara den som börjar i shuffleboard. Det beror på att du har möjlighet att slå bort motståndarens puckar från bordet. Därför kan det faktiskt vara till din fördel om du är den som kastar sist.
Alla spelare skjuter från samma sida på bordet och turas om att skjuta en puck åt gången. Innan en spelare skjuter sin puck är det tillåtet att fixa till sanden på spelplanen om det finns kala fläckar. Målet är att placera dina puckar så nära bordets bortre kant som möjligt. Det beror på att desto närmare kanten du hamnar, desto fler poäng får du.
När alla spelare har skjutit sina puckar är det den spelare som har en puck närmast kanten som vinner och får poäng. Har samma spelare flera puckar som är närmast den bortre kanten vinner också de puckarna poäng. Även om andra spelare har puckar inom en poängzon så räknas alltså inte de poängen. Det är bara en spelare eller ett lag som kan få poäng under en spelrunda.
Tänk på:
- Det är emot spelets regler att på något sätt störa den som skjuter, genom att exempelvis röra vid spelplanen och liknande.
Shuffleboard regler poäng
Vad som är viktigast att ha koll på är kanske shuffleboard regler för poäng. Till skillnad från en del andra bordsspel är poängreglerna faktiskt ganska enkla att lära sig. Det är mycket tack vare att spelplanen är uppdelad i poängzoner vilket gör det väldigt lätt att räkna poängen. De olika zonerna ger olika poäng.
Bordets yttre kant har ett poängområde med 3 zoner:
- 3 poäng för zonen närmast kanten
- 2 poäng för zonen näst närmast kanten
- 1 poäng för poängzonen längst bort från kanten
Det finns också ett par poängregler som gäller i speciella fall:
- En puck som delvis hänger över bordets kant ger 5 poäng
- Ligger en puck på linjen mellan två poängzoner ger den poäng för den lägre zonen.
Skulle din puck inte hamna inom poängområdet räknas de inte och ska plockas bort från spelplanen. Och som nämnt ovan, hamnar pucken i rännan får du heller inga poäng.
Men hur vinner du då i shuffleboard? Jo, den spelare som först når upp i 15 poäng vinner spelet. Om ni spelar i lag är det istället först till 21 poäng som gäller.
Köpa shuffleboard
Precis som exempelvis ett biljardbord kan ett shuffleboard verkligen vara ett roligt inslag såväl som i en bar som i företagslokalen. Eller varför inte hemma i spelrummet. Det här är ett underhållande och socialt spel som kan skapa roliga stunder tillsammans med både vänner och kollegor.
Är du sugen på att köpa ett shuffleboard finns det dock ett par saker som är viktiga att tänka på. För det första bör du komma ihåg att bordet är stort. I jämförelse med ett biljardbord är shuffleboard visserligen inte lika brett, men däremot mycket längre. Du behöver alltså ha ordentligt med plats över för att få plats med spelet. På grund av storleken är det kanske inget du bör planera att placera hemma i vardagsrummet, däremot kanske du har plats över i källaren eller garaget.
Vad kostar ett shuffleboard?
Shuffleboard finns i olika prisklasser, med allt från enklare modeller till bord som används i tävlingar. Det är alltså kvaliteten på bordet som avgör priset, men med det sagt så är de flesta bord ganska dyra. De bord som du ser ute på eventcenter kostar inte sällan omkring 50 000 kronor, men det finns även bord som kostar så mycket som 100 000 kronor. Ett shuffleboard är alltså en stor investering.
Det finns dock spelbord som är betydligt enklare i sin utformning och mycket mindre än ett vanligt shuffleboard. Ett sånt bord kan kosta omkring en tusenlapp eller ännu mindre. Men kom ihåg att när spelbordet är betydligt kortare blir spelupplevelsen inte densamma. Mycket av shuffleboard går ut just på att du ska skjuta pucken över en lång sträcka med precision. Är bordet betydligt kortare blir detta mycket enklare än vad det egentligen är tänkt.