Kille kortspel

Kille kortspel

Kortspelet Kille har en väldigt lång historia bakom sig. Från början var det ett franskt medeltida hasarspel och hade sin storhetstid under 1750-talet i Sverige. Kille är ett av de äldsta kortspelen som vi fortfarande spelar i Sverige. Genom åren har spelet genomgått en mängd olika förändringar, både vad gäller kort och regler.

Från början hette spelet Cuccú och kortleken hade 38 kort. Sedan dess har spelet gått igenom flera förändringar och även bytt namn till Kille, varför är en bra fråga. Kille kortspel kräver snabba beslut och ett strategiskt tänkande. Det är några aspekter som gör det till en spännande och rolig upplevelse för alla i familjen, vuxna som barn.

Unika egenskaper i Kille-kortleken

När du spelar Kille använder du en unik Kille kortlek som har totalt 42 kort med kille kortspel figurer. Det som gör själva kortleken unik är att den inte innehåller några kort med färger som i en vanlig kortlek. Den har istället två kort av varje valör i kortleken.

Alla korten i kortleken rangordnas från högst till kortspel Kille lägst valör. Det inkluderar Kille (Harlekin), Kucku (Gök), Husse (Husar), Svin (Gris), Cavalier (Kavall), Inn (världshus) och kort som är numeriska från ett till tolv.

När spelet har börjat kan spelare byta kort med varandra. Några kort har dock speciella effekter och regler när de byts. Alla dessa regler ger spelet ytterligare en dimension. På så sätt blir varje runda spännande och oförutsägbar.

Kille kortspel regler och guide

  1. Innan ni delar ut korten ska kortleken blandas ordentligt. Dela sedan ut nio stycken kort till alla spelare som är med. Lägg resterande kort på bordet med framsidan nedåt. Det blir den så kallade draghögen.
  2. Vänd upp de översta kortet i draghögen och placera den med framsidan uppåt bredvid draghögen. Kortet som du vänder upp startar kryphögen.
  3. Spelaren till vänster om den som delar ut korten får börja spelet. Du kan antingen välja att ta det översta kortet från kryphögen eller från draghögen.
  4. Om du skulle ta det översta kortet från kryphögen måste du lägga ett kort från din hand med samma valör på kryphögen. Kan du inte det får du ta alla kort som ligger i kryphögen och lägga dem på din hand.
  5. Skulle du istället väljer att ta ett kort från draghögen och samtidigt har ett kort i samma valör på handen, då kan du lägga kortet på kryphögen och sedan fortsätta att spela. Klarar du inte det går turen vidare till nästa spelare.
  6. Om du har ett kort på handen som har samma valör som översta kortet i kryphögen men alla andra kort på handen är av en högre valör, då måste du göra något som kallas för att “krypa”. Det betyder att du visar kortet för alla andra spelare och lägger det kortet på kryphögen. Efter det får du lägga ut alla kort på handen som har en lägre valör än det kortet som ligger överst på kryphögen.
  7. Spelet fortsätter tills dess att någon av spelarna har fått ut alla sina kort på bordet och därmed vunnit.
  8. Skulle draghögen få slut på kort utan att någon har vunnit spelet, låter ni de översta kortet vara kvar och vänder resterande kortlek i kryphögen. Ni bildar på så sätt en ny draghög och spelet går vidare.

Olika varianter av Kille-spel

  1. Krypkille: Det behöver vara tre eller fler spelare. Ni får alla så många kort som möjligt på handen tills dess att kortleken är slut. Alla spelare ska ha lika många kort på handen. Det går ut på att undvika att få själva kille-kortet. Du ska istället försöka få iväg det till en annan spelare.
  2. Byteskille: Det här är ett spel för många deltagare och ni kan vara allt från 2 till 20 spelare. Kille-kortet är det lägsta kortet om du skulle få det genom byte. Gör era insatser till potten och sedan får varje deltagare ett kort.
  3. Adminson 1/3: Du spelar med en tredjedel av kortleken med 3-8 spelare. Alla spelare måste offra tre poäng till själva potten innan varje omgång. Det går ut på att alla som spelar ska komma överens om vilket kort som har högst valör och sedan lägga ut korten de har på handen i rätt ordning för att få poäng.
  4. Dubbel fanfar: Här spelar ni endast två spelare där båda spelarna satsar en poäng till potten. Var och en får 14 kort, resterande kort utgör talongen. Ni ska sedan lägga ut era kort i rätt ordning och kan på så sätt samla ihop poäng.
  5. Djurpark: Fyra eller fler spelare kan spela djurpark. Alla kort delas ut oavsett om några spelare får ett kort mer än andra. Lägg ut kort i rätt ordning och samla poäng.
  6. Bluffmäster: 3-7 deltagare där varje spelare får sex kort. Resterande kort lägger ni ut på bordet som talong. Det här spelet går på det stora hela ut på att ni ska försöka gissa vilka kort som finns kvar i talongen genom att bluffa.

Nytillverkade kille-kortlekar

Kille kortspel är ett mycket gammalt spel, trots det tillverkas det fortfarande Kille-kortlekar. Det finns flera svenska tillverkare i skrivande stund, bland annat Offason och Öberg. Alla kortlekar tillverkas i sepiafärg men det fanns dock en färgad variant, men den finns inte längre att få tag på.

Mer än bara ett kortspel

Kille är inte bara ett vanligt kortspel. Det har en lång och djup historia bakom sig och har en kulturellt viktig plats i vår svenska kultur. Kille kortspel utmanar dina färdigheter, både taktiska och strategiska på ett helt annat sätt än vanliga kortspel. Det erbjuder helt enkelt en annorlunda upplevelse.

Kortspelsglädje för alla

Vill du prova på att spela Kille kortspel kommer du snabbt märka att det är ett roligt spel, om än lite smått krångligt i början. Du kommer snabbt att märka att det är en blandning av taktisk, strategi och en portion tur. Varje runda är alltid spännande och helt oförutsägbar.

Du hittar Kille kortlekar på nätet eller i en del affärer som säljer diverse kort- och brädspel. Upptäck en helt ny värld av kortspel och ge Kille en chans.

På denna hemsida använder vi oss av cookies för att förbättra användarupplevelsen.
Godkänn