Kalaha regler

Kalaha regler

Det finns många klassiska brädspel och Kalaha är ett av dem. Spelet har faktiskt funnits under en lång tid och har sitt ursprung från antika Egypten. Trots att det är ett mycket gammalt spel är det fortfarande ett populärt sällskapsspel än idag. Vill du testa på att spela Kalaha online innan du köper spelet, finns det gott om alternativ.

Själva spelet går ut på att du ska få så många kulor som möjligt i din grop. Kallaha har totalt 14 gropar, varav 12 är små och 2 är stora och du spelar med 72 kulor. Den som får flest kulor i sin grop (Kalaha) vinner spelet.

Kalaha regler kan vid första anblick se lätta ut men det är faktiskt ett strategiskt spel där du kan implementera flera olika strategier för att slå din motståndare. Det gäller att hela tiden ha koll på sin motståndare och vad som händer på spelplanen.

Grundläggande information om Kallaha

Spelet Kallaha tillhör så kallade Mancalaspel. Det är inte ett spel i sig utan istället är det ett samlingsnamn för spel där du spelar med kulor på en spelplan. Andra populära spel som tillhör Mancalaspel är till exempel Bao och Oware.

Det rektangulära spelbrädet till Kalaha är för det mesta tillverkat i trä och har totalt 14 gropar. De tolv små groparna är uppdelade med sex gropar på varje långsida och kallas för Ambon medan de två större groparna finns på kortsidorna och kallas för Kalaha. Spelet har totalt 72 kulor som fördelas lika på de tolv mindre groparna, det vill säga sex kulor. Kulorna eller stenarna som de också heter ska ni sedan förflytta runt på spelplanen.

Mål med spelet och antal spelare

Under spelets gång ska du försöka få in så många kulor i din stora grop som möjligt. Spelaren som har flest kulor i sin Kalaha, när alla kulor är slut på brädet, vinner spelet. Alla Mancalaspel är utformade för två spelare och det gäller även för Kalaha. Två spelare sitter mitt emot varandra under spelets gång.

Förberedelser

Innan det är dags att börja spela behöver ni ställa upp och ställa i ordning spelplanen. Långsidorna med sex ambon ska vara vända mot er två som spelar. Ni ska sedan fördela alla kulor mellan de tolv små groparna, sex i varje ambon (små gropar). Inga kulor ska fördelas ut i Kalaha (de stora groparna.) Långsidan som är närmast spelaren tillhör den spelaren liksom alla kulor som ligger där.

Hur du spelar Kalaha

När spelplanen är klar är ni redo att börja spela. Hur ni bestämmer vem som ska börja är upp till er. Sten, sax, påse eller dra lott brukar fungera utmärkt om ni inte kan komma överens. Den som vinner får göra det första draget.

Välj en av de sex groparna och plocka upp alla kulor som ligger där. Fördela sedan kulorna till höger i varje ambo (grop) på båda spelplanerna. Du får endast släppa ner en kula i varje ambo. Når du fram till din Kalaha (stor grop) lägger du även en kula där, men du lägger aldrig en kula i din motståndares kalaha.

Om du lyckas pricka din egna Kalaha med den sista kulan i handen är det din tur igen. Välj en ny ambo på din sida och börja om processen igen. Ni spelar tills alla kulor har hamnat i bådas Kalaha. Räkna sedan hur många kulor ni har, den med flest kulor vinner spelet.

Kalaha regler

  1. Båda spelarnas Kalaha måste vara helt tomma när spelet börjar.
  2. Den som börjar väljer vilken ambo som helst på sin sida att ta från.
  3. Du placerar kulor i alla ambos tills dess att du inte har några fler kulor i handen.
  4. En kula i varje ambo åt gången.
  5. Spela alltid motsols.
  6. Om den sista kulan i handen hamnar i din egen Kalaha får du fortsätta att spela. Välj en ny ambo på din sida och plocka upp kulorna som ligger där. Fördela dem sedan enligt reglerna ovan. Med rätt strategi och tanke bakom dina drag kan denna procedur upprepas många gånger i rad.
  7. Om den sista kulan hamnar i en tom ambo får du ta upp den och lägga den i din Kalaha. Ligger det kulor i motståndarens ambo mitt emot, då får du även plocka dessa kulor och lägga i din Kalaha. Efter det är det motståndarens tur.
  8. Om en spelare inte längre har några kulor på sin sida av spelplanen går turen över till motståndaren.
  9. När alla ambos är tomma på en spelares sida får motståndaren ta alla kulor som är kvar på sin sida och lägga i sin Kalaha. Du får aldrig ta några kulor från motståndarens sida.
  10. Nu är spelet slut, spelaren med flesta kulor vinner.

Vem vinner?

När det inte längre finns några kulor att spela med är spelet över. Räkna era kulor, den av er som har mest kulor, vinner. Det finns givetvis en möjlighet att spelet slutar oavgjort om ni har 36 kulor var.

Strategier

Reglerna för Kalaha är ganska enkla att lära sig men det finns gott om strategier som du kan implementera för att bemästra spelet.

Du behöver alltid räkna snabbt i huvudet för att komma fram till vilken ambo som faktiskt kommer att ge dig flest kulor i din Kallaha. Är du bra på huvudräkning är det en fördel. Du ska alltid försöka få över så många kulor från motståndarens sida. Satsa därför på en tom ambo när det är möjligt istället för din egen Kalaha. På så sätt får du alla kulor i motståndarens ambo.

Alla drag kräver en ordentlig uträkning eller strategi för att maximera kulorna du får lägga i din egen Kalaha. För att bli bra på spelet gäller det att spela ofta, gärna mot motståndare som redan är riktigt duktiga.

Var du kan spela Kalaha

Föredrar du fysiska brädspel finns det att köpa i butiker som säljer brädspel, vanligtvis i leksaksaffärer. Du kan även beställa spelet online. Vill du spela Kalaha på nätet finns det gott om spelsajter som erbjuder det. De flesta sidor är helt gratis att spela på.

På denna hemsida använder vi oss av cookies för att förbättra användarupplevelsen.
Godkänn